Ifølge CEPOS skal 23.000 af alle familieejede virksomheder igennem et ejer- eller generationsskifte indenfor de næste 10 år. SEGES anslår, at ca. 40 pct. heraf vil være landbrugsvirksomheder (svarende til ca. 4.400 landbrugsvirksomheder), som enten af aldersmæssige eller økonomiske årsager skal igennem et ejer- eller et generationsskifte indenfor de næste 10 år.
Formålet med projektet er at understøtte ejer- og generationsskifteprocessen samt at få sat gang i flere ejer- og generationsskifter med henblik på at få løftet den ”pukkel” af ejer- og generationsskifter, der findes indenfor dansk landbrug.
De forskellige indsatsområder i projektet er fordelt på fem arbejdspakker, der hver især omfatter flere aktiviteter. Arbejdspakke 1 indeholder aktiviteter, der sætter fokus på nye metoder til at skabe adfærdsændringer. I arbejdspakke 2 sættes der fokus på overførsel af forskningsresultater fra Center for ejerledede virksomheder med henblik på at belyse om resultaterne om ejerskifte også er gældende for landruget, og i givet fald at sikre, at den nye viden implementeres i landbruget og rådgivningen. Arbejdspakke 3 indeholder aktiviteter, der sætter fokus på nye og alternative ejer- og finansieringsformer, der kan anvendes til fordel for ejer- og generationsskifter i landbruget, mens arbejdspakke 4 vedrører muligheden for at anvende crowd funding i landbruget. Herudover bliver der i arbejdspakke 5 sat fokus på aktiviteter indenfor fagområdet familiejura, der ikke indgår i særlig udpræget grad i overvejelserne og afklaringen om et fremtidigt ejer- eller generationsskifte. Endelig indeholder arbejdspakke 6 projektledelse og kommunikation, der indgår som en naturlig og nødvendig del af projektet.
Tegnefilm indeholdende 3 cases om forskellige etableringsformer i forbindelse med ejer- og generationsskifte. Filmen er formidlet via YouTube, Vimeo og facebook
Earn out kan sidestilles med en tidsbegrænset sælgerfinansiering til køb eller medejerskab af en virksomhed, hvor sælgerfinansieringen kun afvikles i år med overskud i virksomheden
Dette notat gennemgår faserne fra projektidé til lancering på crowdfundingplatform og giver anbefalinger til, hvordan du bedst muligt kommer igennem processen
Der er mange måder at blive selvstændig landmand på. Traditionelt har et realkreditlån været vejen frem, men en forpagtningsaftale, earn out eller et partnerskab med en ekstern investor er gode alternativer. Se hvordan i SEGES’ tegnefilm.
Et ejer- eller generationsskifte handler ikke kun om tal, bundlinje og skatteoptimering. De bløde dele af et ejerskifte er lige så vigtige at forholde sig til. For køber og sælger er barriererne ikke kun økonomiske, men også følelsesmæssige.
Er du klar til at sælge bedriften eller købe drømmeejendommen? Tag SEGES’ spritnye ”Test dit ejerskifte” og få en afklaring af, hvad du mangler at overveje for at komme godt igennem dit ejerskifte.
Lovforslag om fremtidsfuldmagter for personer, der på grund af alders- og helbredsbetinget svækkelse bliver ude af stand til at varetage sine anliggender.
Hvis et ejerskifte skal lykkes, kræver det mange overvejelser, og overvejelser tager tid. Derfor bør et ejerskifte startes op i god tid. SEGES’ workshop klæder dig på til at komme i gang med og gennemføre et ejerskifte, uanset om du er køber eller sælger.
Der er for få landmænd, som skriver deres exit-strategi ned. Det viser en ny brugerundersøgelse fra SEGES. Men et vellykket ejerskifte forudsætter skriftlighed, realistisk værdiansættelse og rådgivning.
Næsten 6.000 landbrug ventes at ejerskifte som følge af alder inden for de næste ti år. Særligt aldersgennemsnittet inden for deltidslandbrug er højt. Det viser tal fra SEGES’ økonomidatabase Ø90.
Mellem 3-4.000 heltidslandmænd forventes at gennemføre et ejer- eller generationsskifte indenfor de næste 5 år. Det svarer til ca. hvert tredje heltidsbrug. Af dem har 20 procent ikke søgt rådgivning. Det fortæller en ny brugerundersøgelse fra SEGES.
Dette notat opstiller tre forskellige forslag til, hvordan et ejerskifte kan finansieres i dag. Løsningsforslagene er baseret på to ejerskiftecases med husdyrproduktion under forskellige ejerformer
Dette notat har til formål at undersøge og vurdere nye og alternative finansieringsformer. For et fyldestgørende overblik analyseres nye og alternative finansieringsformer efter finanskrisen.